Hoe uw huis te verlichten voor veranderende visie

Ouder worden betekent een verminderd gezichtsvermogen. Veranderingen in het aantal fotoreceptoren (staafjes) in het netvlies, verharding of vergeling van de ooglens, toename van floaters, afname van de pupilgrootte en veel voorkomende oogziekten zoals cataract en glaucoom kunnen het gezichtsvermogen aantasten. Deze aandoeningen verminderen de hoeveelheid licht die het oog kan gebruiken en verhogen de gevoeligheid van het oog voor schittering. Ook wordt het oog vaak minder gevoelig voor blauw. Hier volgen enkele tips voor hoe u de verlichting in uw huis kunt inrichten voor ouder wordende ogen.

 

Binnenverlichting draagt bij aan veiligheid en zelfstandig wonen

Veranderingen om het huis veiliger te maken met licht zijn onder meer sfeerverlichting om door het huis te bewegen en een helder werklicht voor belangrijke activiteiten zoals het lezen van instructies op medicijnverpakkingen.

 

Senioren profiteren van meer licht

In het algemeen hebben senioren aanzienlijk meer licht nodig in huis. Deels komt dit door veel voorkomende oogveranderingen en oogaandoeningen waarbij het oog meer licht nodig heeft om op hetzelfde niveau te kunnen zien als voorheen met minder licht. Een andere reden is dat senioren meer thuis zijn.

 

Senioren hebben meer ‘koelere’ lampen nodig

Gloeilampen hebben de neiging warmer licht te zijn – meer in de gele en rode familie. Koeler licht, waaronder daglicht, wordt waarschijnlijk als helderder ervaren. Ouder wordende ogen hebben vaak vergeelde lenzen, waardoor het vermogen om in het koele bereik te zien afneemt.

Het gebruik van meer koel licht, zoals halogeenlampen en koelere fluorescentielampen, kan helpen om oudere ogen beter in staat te stellen kleuren te onderscheiden.

 

Kies lampen met minder contrast

Oudere ogen kunnen moeilijker met contrast omgaan en passen zich trager aan veranderingen in het lichtniveau aan. Omgevingsverlichting helpt bij het veilig bewegen in gebieden zoals trappenhuizen en gangen. Dit type verlichting is het meest effectief als het consistent is in niveau en contrast. Armaturen die contrasten creëren – bijvoorbeeld schuine lampen in een gang – kunnen afleidend en zelfs gevaarlijk zijn.

Verlichting buiten is aanzienlijk helderder dan binnen. Gebieden die u naar buiten leiden, zoals een foyer, moeten worden verlicht met hogere lichtniveaus om de overgang voor oudere ogen te vergemakkelijken.

 

Senioren hebben meer werklicht nodig

Voor sommige taken heeft iemand van 60 misschien tien keer zoveel licht nodig als een 20-jarige. Dimbare pendellampen of een kroonluchter boven de eetkamertafel zorgen voor helderder licht tijdens het eten en andere activiteiten.

Voor senioren die in bed of in een stoel lezen of aan het knutselen zijn, zijn leeslampjes en bedieningsknoppen binnen handbereik erg handig. Bovendien zal meer licht in de keuken op de werkplekken helpen om het bereiden van voedsel comfortabel en veilig te maken.

 

Maak taakverlichting zo regelbaar mogelijk

Als u de intensiteit, de plaats en de richting van het licht kunt aanpassen, wordt het werk voor oudere ogen gemakkelijker. U moet er ook op letten dat de verlichting niet verblindt. Soms is het effectiever om meerdere lichtbronnen te hebben dan slechts één heldere lamp.

 

Gebruik binnenverlichting die de patronen van de natuur nabootst

Binnenverlichting die de natuur nabootst bevordert betere slaappatronen en betere slaappatronen bij senioren bevordert een betere gezondheid. Verlicht binnenruimtes met natuurlijk en kunstmatig licht voor helder koel licht voor ‘s morgens en overdag en warm gedimd licht voor ‘s avonds. Deze configuratie helpt het natuurlijke circadiane ritme van de mens te bevorderen.

 

Verlichtingsschakelaars toegankelijk maken

Plaats lichtschakelaars indien mogelijk op een plaats waar ze gemakkelijk bereikbaar zijn, zowel voor de veiligheid als voor het gebruiksgemak. Neem groepsregelaars op om meerdere instellingen te kunnen maken voor het juiste moment van de dag en activiteiten.

 

Gebruik dimregelaars

Older eyes are more sensitive to the light levels. Dimmers make it possible to control the level of light to adjust for the time of day.

 

Overweeg scènebesturing

Moderne verlichtingsautomatisering omvat de mogelijkheid om meerdere lichtbronnen te regelen met één enkele bediening, zoals een smartphone of tablet. Met LED-lampen en LED-dimmers kunt u zelfs vaak de kleur van het licht regelen. “Scènes” zouden kunnen bestaan uit algemene dag- en algemene avondverlichting, tv-kijken, lezen, knutselen, kookvoorbereiding en etenstijden.

Het kost wat moeite en aanpassing, maar het zal de moeite waard zijn om enkele of alle van deze wijzigingen aan te brengen in de verlichting van uw huis. Als u eenmaal een veilige, goed verlichte omgeving hebt gecreëerd, hoeft u alleen nog maar achterover te leunen en te genieten van uw favoriete activiteiten.