Verlichting is een ontwerpelement dat bij het bouwen of verbouwen van een huis nogal eens een bijzaak wordt. Toch verbetert het ontwikkelen van een degelijk verlichtingsplan andere ontwerpelementen, verhoogt het de waarde van uw huis en draagt het bij aan uw veiligheid en plezier in huis.

Kelders hebben minder natuurlijk licht dan andere delen van het huis. Het achteraf toevoegen van meer kunstlicht is moeilijk en duur. Een goede planning van uw kelderverlichting is dus van cruciaal belang.

 

Basisvereisten voor verlichting in de kelder

Net als in andere delen van het huis moet de verlichting van een kelder eerst voldoen aan de voorschriften. Als aan de voorschriften is voldaan, bent u vrij om de verlichting aan te passen aan uw eigen behoeften.

De norm maakt een onderscheid tussen onbewoonde en bewoonbare kelders. Een onbewoonde kelder is meestal een kelder die leeg staat of gebruikt wordt voor opslag of voor vitale diensten en nutsvoorzieningen. Een bewoonbare ruimte is een ruimte die wordt gebruikt voor wonen, slapen, eten, of koken: in wezen de definitie van een kelder die is afgewerkt of ontwikkeld tot een woonkamer, home theater, slaapkamer, of appartement.

 

Wanneer onbewoond of gebruikt voor opslag

Volgens de elektrische code moet u ten minste één licht per kamer voorzien. Dit licht kan worden bediend met een schakelaar op het licht of met een wandschakelaar. De wandschakelaar moet zich in de buurt van de ingang van de kamer bevinden.

Aan de code kan worden voldaan met een plafondlamp en een wandschakelaar. Als het een kleine bijkeuken is, kunt u dezelfde configuratie maken of zelfs een plafondlamp hebben die aan en uit gaat met een trekketting.

 

Wanneer gebruikt als leefruimte

Als u van plan bent uw kelder af te werken, vereist de norm:

 • Minstens één verlichtingscontactdoos met muurschakelaar in elke bewoonbare kamer, keuken en badkamer.
 • De wandschakelaar moet zich in de buurt van een ingang van de kamer aan een muur bevinden.
 • In andere kamers dan keukens en badkamers zijn één of meer wandcontactdozen toegestaan in plaats van verlichtingscontactdozen. Vaak wordt bij deze opstelling een staande lamp in dit type stopcontact geplugd.
 • Bewegingssensoren zijn alleen toegestaan als aanvulling op wandschakelaars en op plaatsen waar zich normaal een schakelaar zou bevinden. Bovendien moeten de sensoren een manuele uitschakelfunctie hebben.
 • In gangen en op trappenhuizen is een lichtuitgang vereist.
 • Elke toegang tot de kelder moet een buitenlicht hebben.

 

Soorten kelderverlichting

Inbouwverlichting

Als er ooit een perfecte combinatie was van verlichting en ruimte, dan is het deze wel: inbouwverlichting en kelders. Inbouwspots werken zo goed in kelders omdat ze uit de weg worden gestoken. Bijna de hele eenheid zit in het plafond; alleen de sierlijst is te zien.

 • Om inbouwspots minder opvallend te maken, kunt u ze op dimschakelaars zetten.
 • Creëer zones met inbouwverlichting om de verlichting alleen te laten branden in de zones die u wilt, en niet in de hele kelder. Dimmers en zones inbouwen bespaart niet alleen energie en geld, maar geeft u ook meer flexibiliteit.
 • Inbouwverlichting kan ongericht en diffuus zijn. Om bepaalde gebieden te benadrukken, kunt u gimbal inbouwspots installeren. De lichtkoppen hebben een bewegingsbereik waarmee u bepaalde gebieden gericht kunt verlichten.

 

Plafondverlichting

Plafondlampen die in het midden van het plafond worden geplaatst en met een wandschakelaar worden bediend, zijn standaard voor veel kamers. Niet alleen voldoen ze aan de norm, maar ze bieden basisverlichting voor elk type kamer. Bouwers installeren meestal schakelaargestuurde plafondlampen als de standaardverlichting in veel kamers.

 

Sconce verlichting

Sconce lampen zijn met een schakelaar bediende armaturen die aan de muur worden bevestigd en meestal naar boven wijzen wanneer ze worden gebruikt voor algemene wandverlichting. Sconce lampen kunnen ook naar beneden worden gericht en worden gebruikt als leeslampjes. In dat geval kan de schakelaar zich op de lamp zelf of in de wand bevinden.

 

Staande lampen

Staande lampen zijn afzonderlijke lampen die op de vloer rusten en naar behoefte kunnen worden verplaatst.

Staande lampen zijn het toppunt van flexibiliteit. U kunt de vloerlamp in een stopcontact steken dat met een schakelaar wordt bediend en het licht bij de deur aan of uit doen. Of u kunt de staande lamp overal naartoe verplaatsen waar een stopcontact is en de schakelaar op de lamp gebruiken.

 

Trayverlichting

Trayverlichting is een type kelderverlichtingssysteem dat gebruik maakt van een smalle, in het plafond ingebouwde tray als basis voor verborgen verlichting. Trayverlichting is goed voor het creëren van een sfeer in een kamer, en het is vooral gunstig wanneer u de kamer meestal donker wilt hebben, zoals bij het kijken naar een show of bij het ontspannen.

Het bouwen van de bak en het naadloos laten overgaan in uw kelder is vaak het werk van een bekwame timmerman. Maar het toevoegen van de verlichting aan de bak is eenvoudig. In de trays kunnen touwlampen of LED-bandlampen worden gemonteerd. De verlichting kan worden aangestuurd met een app op je telefoon en kan elke kleur aannemen die je maar wilt.

 

Looplampen

Looplampen zijn individuele, verplaatsbare verlichtingseenheden die met een schakelaar worden bediend en op een massief metalen of draadrail worden bevestigd. Raillampen hebben enige flexibiliteit omdat de lichtkoppen gemakkelijk langs de rails kunnen worden verplaatst, zonder dat er gereedschap nodig is.

Looplampen kunnen echter een visuele belemmering vormen, vooral voor lagere kelderplafonds van minder dan 1 meter hoog. Als dit het geval is, plaats de rail dan aan de zijkant van de kamer, dicht bij een muur. Looplampen kunnen worden gebruikt voor het verlichten van schilderijen, open haarden, bars, werkbladen, en elk ander type van gelokaliseerd gebied dat taakverlichting vereist.

 

Faux ramen met natuurlijk licht

Faux-ramen hebben een afwerking, omkasting en polycarbonaatruiten die eruitzien als glas. Ze hebben zelfs zonlicht dat naar binnen stroomt – of wat er als zonlicht uitziet – en kunnen van gordijnen worden voorzien.

Ze worden rechtstreeks op de muur gemonteerd en aangesloten op standaard stopcontacten. Met deze nep-ramen voor natuurlijk licht denkt niemand dat het echte ramen zijn. Maar ze voegen wel een element van plezier toe voor een relatief lage prijs.

 

Kelderverlichting Ontwerpprincipe

Gebruik definiëren

De meeste ruimtes in huis hebben een duidelijk afgebakend gebruik – keuken, badkamer, woonkamer, slaapkamer, kantoor. Maar hoe zit dat met uw kelder? Functie bepaalt ontwerp

Zo zal een kelder die voornamelijk wordt gebruikt als mediaruimte of theaterzaal andere verlichting hebben dan een kelder die dient als appartement voor een familielid. Heeft de kelder een wasruimte? Dan hebt u sterke algemene verlichting nodig, samen met taakverlichting op het aanrecht of de vouwtafel.

 

Beslis over de helderheid

Wanneer u een kelder bouwt of verbouwt, kies dan voor meer verlichting dan minder. Sconces, plafondlampen, inbouwspots, en meer zijn hard bedraad achter muren en plafonds. Meer verlichting toevoegen is veel gemakkelijker in de bouw- of verbouwingsfase, wanneer de muren en plafonds open zijn, dan later wanneer de muren zijn dichtgemaakt.

 

Flexibiliteit inbouwen

Permanent geïnstalleerde verlichting kan met een paar aanpassingen flexibel worden gemaakt:

 • Stel verlichtingszones in.
 • Voeg dimschakelaars toe.
 • Installeer stopcontacten met schakelaarbediening.
 • Gebruik wi-fi verlichting en slimme lampen om verlichting uit te breiden naar gebieden die niet worden bediend door elektrische bedrading.

 

Coördineren met de kamerinrichting

De grootte, kleur en configuratie van de kelder spelen een grote rol bij de kelderverlichting. Kelders die zijn opgedeeld in verschillende kamers hebben verschillende soorten verlichting nodig. Lichtgekleurde keldermuren reflecteren meer, zodat ze minder verlichting nodig hebben.

 

Creëer of vergroot de natuurlijke verlichting van de kelder

Omdat de bovenverdieping en de omringende aarde de kelder binnendringen, vereist het binnenbrengen van natuurlijk licht extra planning. Hoewel het moeilijker is om natuurlijk licht dan kunstlicht in de kelder te brengen, is de winst de moeite waard. Natuurlijk licht is gratis en het geeft deze ruimte een warm, ontspannen gevoel.

Zonnebuizen

Zonnebuizen, lichtbuizen of zonnebuizen zien eruit als reusachtige, schemerige inbouwlampen in het plafond van je kelder. In werkelijkheid zijn het reflecterende buizen met een grote diameter die zich uitstrekken van de daklijn tot aan het plafond van de kelder. Zonlicht wordt opgevangen op het dak en naar beneden gestuurd naar de kelder voor een natuurlijke verlichting van lage intensiteit

Zonnebuizen zijn geen echte dakramen, dus direct zonlicht bereikt zelden de kelder. Maar het licht is echt natuurlijk licht, en het gebruik van zonnebuizen kan overdag geld besparen op kunstlicht.

Houd er wel rekening mee dat de zonnebuis door de bovenverdieping moet gaan. Maar door wat kastruimte op de bovenverdieping op te offeren, kunt u de buis onzichtbaar naar beneden laten lopen.

 

Ramen in de kelder

Ramen zijn altijd de beste manier om natuurlijk licht in een kamer te brengen. In kelders zijn de ramen meestal kleiner en hoger dan op de bovenverdiepingen. Toch komt een beetje raampartij in zonarme kelders een heel eind.

Als de kelder diep is, moet de raamopening in de funderingsmuur worden uitgesneden. Hiervoor moet u overleggen met een aannemer of bouwkundig ingenieur om constructiefouten te voorkomen die gevolgen kunnen hebben voor de bovenverdiepingen.

Raamopeningen in ondiepere kelders kunnen worden uitgesneden in het systeem van muurstijlen en worden ondersteund door raamstijlen van de juiste afmetingen. Dit is een aanzienlijk eenvoudiger en ongecompliceerder project dan het zagen in betonnen funderingsmuren of muren van betonblokken.

 

Creëer een daglicht- of uitloopkelder

Een daglicht- of uitloopkelder heeft een of meer volledige muren op grondniveau. Daglicht kelders zijn meestal in huizen gelegen op hellend terrein. De schuine kant van het huis creëert een opening.

Het maken van een daglicht kelder in een huis op grotendeels vlak terrein vereist het uitgraven van een deel van de aarde naast een muur en het stutten van de aarde met een keermuur. Een waterbeheersingsplan is een noodzakelijk onderdeel om te voorkomen dat water zich ophoopt in het uitgegraven gebied en de kelder overstroomt.

Hoewel het bouwen van een daglicht kelder een kostbaar, uitgebreid project is, kan het de intensiteit en de kwaliteit van het licht in de kelder verbeteren en zal het de totale waarde van uw huis verhogen.