Bij het denken over de stroom van ruimte, sfeer en sfeer in uw huis, verlichting kan een van de meest fundamentele elementen. Helderdere lichten kunnen ervoor zorgen dat u zich alert en wakker voelt, waar als dimmer, zachtere lichten kunnen worden ontspannen en slaap-inducerende.

 

Homelights’s Resident Style Expert, Nadia McCowan Hill, deelt haar tips over hoe je verlichting effectief gebruiken om je huis groter en warmer te laten aanvoelen.

 

1. Maak een lichtplan

Als u vanaf nul begint of een kamer opnieuw kiest, maakt u een mini-brief of een lichtplan dat de essentie aanpakt. Denk na over welke activiteiten plaatsvinden in elke kamer (eten, ontspannen, werken), de belangrijkste kenmerken van een kamer die u wilt markeren en met welke architectonische grenzen u mogelijk rekening moet houden. Denk aan stijl, schaal, output en zelfs kleurtemperatuur van lampen voordat je overhaast ontwerpbeslissingen neemt. Vroege planning zorgt voor minder hoofdpijn en gehaast last minute beslissingen.

 

2. Laag uw verlichting

Neem een gelaagde benadering van verlichting met verschillende lichtbronnen over verschillende niveaus om sfeer en interesse in een kamer te creëren. Gebruik verlichting om optimaal gebruik te maken van de grootte en vorm van een kamer – uplighting maakt een kamer groter voelen, laag opgehangen hangers zal een illusie van hoogte en clusters van verlichting te creëren maken grote kamers lijken gezelliger.

 

3. Zorg ervoor dat de verlichting nuttig is

Bedenk welke taken u in elke kamer uitvoeren waar verlichting u kan beïnvloeden of helpen. Koken vereist meer geconcentreerde verlichting, daarom is een combinatie van heldere downlights en uitsparing verlichting, in kasten en boven kachel toppen, nuttig. Voor het lezen, flexibele en directionele verlichting gericht uit de buurt van u is beter. Poederkamers vereisen een combinatie van zijlichten en downlights. Dimmers zal snel uw nieuwe beste vriend, het verstrekken van een energie-efficiënte en effectieve manier om snel te veranderen de sfeer en warmte van een kamer.

 

4. Kies de lamp zorgvuldig

De bollen die u kiest moet meer zijn dan een bijzaak, racen door de supermarkt als je je realiseert dat ze hebben geblazen. Houd rekening met het volgende:

  • Hoe helder heb je je ruimte (watt) nodig
  • Welke sfeer probeer je te bereiken (kleurtemperatuur, bijvoorbeeld lagere temp is meer vergelijkbaar met kaarslicht, terwijl hogere temps meer verwant zijn aan een blauwe lucht buiten)
  • Moet energie-efficiëntie worden overwogen (voor vaker gebruikte verlichting)
  • Probeert u een ontwerp of focal statement te maken (met schaal, vorm of kleuren)?

 

5. Gebruik spotlights om je favorieten te benadrukken

Gebruik verlichting om subtiel (of niet zo subtiel) richten op een functie muur, architectonisch element of sleutelbezit (zoals uw mahonieler lederen bank of gevleugelde fauteuil). Wandgemonteerde verlichting symmetrisch gerangschikt aan weerszijden van een statement spiegel boven de schoorsteenmantel van een open haard zal warmte, verfijning en elegantie toe te voegen aan een kamer.

 

6. Laat uw gasten zich welkom voelen

Spots werken goed gericht in het midden van een eettafel om mensen te trekken in.

 

7. Licht de weg ‘s nachts

Middernacht badkamer pauzes zijn erger gemaakt met harde verlichting die tijdelijke blindheid veroorzaakt bij het flicking een schakelaar. Investeer in directionele vloerniveauverlichting in gangen, trappen en de badkamer om subtiele warmte en een gids te creëren.

 

8. Minder is meer

Houd thema, kleurenschema’s en materiaal afwerkingen consistent in het hele huis, vooral als het gaat om verlichting. Te veel verschillende stijlen in een smerige array in het hele huis kan verwarrend zijn op het oog en zal onrust veroorzaken. Neutrale, lichtere tinten openen een ruimte en laten deze groter lijken, wat een kleurtint (bijvoorbeeld door lampenkappen) is, voegt interesse toe, terwijl donkere tinten een vleugje luxe en gezelligheid toevoegen. Houd het eenvoudig en consistent.