Er zijn veel verschillende, en verschillend uitziende, verlichtingsarmaturen die pendellampen worden genoemd. De meest eenvoudige hebben een enkele gloeilamp gemonteerd basis omhoog, in een globe of onder een open kap of open reflector. Maar lantaarns, armaturen die lampen hebben die onderaan gemonteerd zijn – zoals kroonluchters – en veel van de verschillende koppen die beschikbaar zijn voor track lights maken ook deel uit van de familie.

 

Hoe gebruiken we hanglampen?

Er zijn een heleboel verschillende manieren waarop we hanglampen gebruiken. Pendelarmaturen worden gebruikt voor algemene verlichting, ruimteverlichting en taakverlichting. Wij gebruiken ze in onze ingangshallen, trappenhuizen, eetkamers, keukens, slaapkamers en familiekamers – zelfs op onze veranda’s. Wij gebruiken hanglampen om smalle gangen te verlichten, onze foto’s, schilderijen en beeldhouwwerk te accentueren, en om een fontein te laten schitteren. Hanglampen, in de een of andere vorm, zorgen vaak voor de verlichting die we bijna overal in onze huizen nodig hebben.

 

Hanglampen voor algemene verlichting

Een hanglamp kan worden gemonteerd als de centrale armatuur in bijna elke kamer. Of één of meer kunnen worden gebruikt om een gang of een hal te verlichten. Wanneer een hanglamp wordt gebruikt als een veranda licht, is het verstrekken van de algemene verlichting voor die veranda.

Een aantrekkelijke eigenschap van een hanglamp, wanneer deze wordt gebruikt voor algemene verlichting, is dat veel van deze armaturen zijn ontworpen om tenminste een deel van het licht omhoog te werpen, naar het plafond. Aangezien dat licht zich over het plafond verspreidt en naar beneden wordt weerkaatst, helpt het ons meer van de kamer, of de gang, natuurlijk te zien. Maar het helpt ons ook de kamer of hal zelf te zien. Het laat ons de randen en hoeken van de ruimte zien, waardoor we een beter idee krijgen van waar we ons bevinden, en van de manieren waarop we het beste in die ruimte kunnen passen en ons er doorheen kunnen bewegen.

 

Een gebied verlichten

Het belangrijkste verschil tussen terreinverlichting en algemene verlichting is dat terreinverlichting slechts een deel van een ruimte verlicht. Het kan een aanvulling zijn op, of een deel zijn van, de algemene verlichting, maar het doet niet het hele werk op zichzelf. Een voorbeeld is een lamp boven een tafel die aan de zijkant van een kamer staat. Een ander voorbeeld zijn de “hoeklichten” die huiseigenaren soms in Victoriaanse kamers installeerden, vooral als die kamers groot waren of bedoeld waren om mensen te ontvangen. Dit kunnen een paar wandarmaturen zijn, maar het kunnen ook pendelarmaturen zijn, bijvoorbeeld drie of vier meter van elke muur gemonteerd.

Wat als u goed licht wilde boven een sofa die in een kamer stond? Een felle lamp aan beide uiteinden zou prettig zijn om bij te lezen, en wat minder felle lampen boven de bank zelf zouden deze comfortabeler kunnen maken, vooral als het een lang stuk is.

 

Pendelarmaturen voor verlichting van uw werkplekken

Een van de waardevolle dingen aan een pendelarmatuur is dat het het licht van het plafond naar beneden brengt en het dichter bij uw aanrecht of tafel of favoriete stoel brengt, of waar u het ook nodig hebt. Zoals dit impliceert, kunnen pendellampen zeer nuttig zijn voor taakverlichting.

Wij zijn gewend aan het gebruik van pendel armaturen boven toonbanken en tafels. Maar wat als je beperkte ruimte hebt op je nachtkastje, of gewoon liever geen tafel naast je bed hebt? U kunt nog steeds veel licht hebben om te lezen, of een andere taak, door een hanglamp te installeren.

In uw keuken, als u een eiland of een schiereilandbasis zonder bovenkastjes als deel van uw aanrechtruimte hebt, kunnen één of meerdere hanglampen zo veel licht verstrekken aangezien u nodig hebt zonder uw werkgebied te storen. Tegelijkertijd kunnen deze lampen bijdragen aan de algemene verlichting in de kamer.

TL-armaturen opgehangen boven de werkbank in uw garage zijn een ander voorbeeld van hanglampen gebruikt als werkverlichting. Dezelfde fluorescentie-armaturen die boven de plantbedden in uw serre, zolder of kelder hangen, en voorzien zijn van ultraviolette lampen (buizen), zijn ook hanglampen die het werk verlichten, of u helpen met een taak

Maar ze worden ook gebruikt voor algemene verlichting, meestal in het midden van de kamer.

Of ze kunnen het licht gewoon naar beneden brengen tot een meer effectieve hoogte voor de kamer – vooral als je een hoog plafond hebt.