Verlichting maakt een kamer echt. Creatief verlichtingsontwerp kan een saaie kamer veranderen in een spectaculaire kamer met slechts een druk op de knop. Verlichtingsarmaturen zelf – en niet alleen het licht dat ze werpen – kunnen ook een designelement worden. Maar wat als u alleen om het licht geeft en niet zozeer om de armatuur? Dat is waar verborgen verlichting in beeld komt.

 

Populaire soorten binnenverlichting zoals hanglampen en tracklights zijn opzichtige aandachttrekkers. Aan de andere kant van het spectrum kan verborgen verlichting de kamer of delen van de kamer verlichten, terwijl ze hun werk doen en stilletjes wegstoppen. Verborgen verlichting kan op zichzelf werken, maar meestal zal het werken in combinatie met plafonnière-, hanglamp- of kroonluchterverlichtingsarmaturen.

 

Tray Plafond Verlichting

Plafondbakverlichting is sfeerverlichting op zijn best. In veel gevallen hebt u de effecten van ladeverlichting misschien wel gezien, maar niet eens opgemerkt. Dat is hoe goed het is.

Om te installeren worden er boven aan de muren opengewerkte plinten gebouwd. Een kleine spleet laat het licht door. Binnen zijn er geen dure, ingewikkelde lampen, alleen touw- of snoerlampen.

Trayverlichting is 100 procent verborgen. De armatuur zelf is onzichtbaar en alleen het licht komt er doorheen.

Het voordeel van ladeverlichting is duidelijk: zachte, onopvallende verlichting. Het nadeel is dat u, voordat u de verlichting kunt installeren, de trays moet bouwen – een kostbare aangelegenheid als u een timmerman wilt inhuren voor deze klus.

 

Inbouwspots

Inbouwspots, ook wel can lights genoemd, schuiven omhoog in het plafond, waarbij alleen de lens en sierring zichtbaar zijn. Inbouwspots zijn in de werkwoordelijke zin van het woord uitsparingen en zijn van onschatbare waarde in omgevingen met lage plafonds, zoals kelders. Inbouwspots zijn verborgen lampen die veel huiseigenaren zich kunnen veroorloven en zelfs zelf kunnen installeren.

 

Inbouwspots zijn niet volledig verborgen, maar ongeveer 90 procent van het licht is verborgen. Een nadeel is dat inbouwspots moeilijk te richten kunnen zijn, omdat ze een harde cirkel van licht direct onder zich werpen. Instelbare zwenkarmaturen zorgen voor enige flexibiliteit. Bovendien kunnen dimschakelaars gemakkelijk worden geïnstalleerd om de helderheid van inbouwspots af te zwakken.

 

Zijlichten

Sidelights zijn inkepingen in de muur die licht naar beneden projecteren, waardoor de vloer wordt gewassen met licht dat verder reflecteert in de rest van de kamer. Sidelights kunnen in een plafond worden geïnstalleerd als wallwashers. Of ze kunnen in een muur worden geïnstalleerd maar naar boven worden gericht om het plafond te wassen voor een uniek indirect sfeerlichteffect.
Sidelights zijn een hoogwaardig verlichtingsproduct dat voor de doe-het-zelver een beetje lastig te installeren kan zijn. Huur een elektricien in voor dit project.

 

Sidelights zijn voor ongeveer 95% aan het zicht onttrokken. De lamp, de lens en de behuizing zijn verborgen, maar de sierstrip is zichtbaar.

 

Het voordeel van zijlichten is dat ze modern en indrukwekkend zijn. De keerzijde is dat zijlichten kostbare muurruimte innemen. Bovendien kunnen zijlichten vanuit bepaalde hoeken rechtstreeks in de ogen schijnen.

 

Inbouwspots

Ongetwijfeld hebt u al vloerinbouwlampen gezien in commerciële gebouwen of in musea en kunstgalerijen. Inbouwspots in de vloer zijn zoals inbouwspots in het plafond, maar dan omgekeerd en zwaarder uitgevoerd.

 

Inbouwspots zijn voor ongeveer 90 % verborgen. Het armatuur is niet zichtbaar, maar van bovenaf zijn de lamp, de sierstrips en de lens zichtbaar. De lens is dik en slagvast.

 

Als u indruk wilt maken, zullen verzonken vloerlampen zeker hoofden doen omdraaien. Het nadeel van deze lampen is dat ze moeilijk achteraf aan te brengen zijn. Daarom zijn deze lampen het best geschikt voor nieuwbouw of ingrijpende verbouwingen. Bovendien kunnen vloerinbouwspots stof verzamelen.

 

Plafond Soffit Lights

Verlaagde plafonds komen zelden voor in woonhuizen. Het plafond moet hoog genoeg zijn, meestal 2 meter of meer, om het verlaagde gedeelte te kunnen bevatten. Maar waar je soffits vindt, vind je meestal ook verborgen lichten.

 

Het beste aan deze lichten is dat ze 100 procent verborgen zijn. Er wordt geen direct licht in de kamer geworpen. In plaats daarvan, het licht weerkaatst tegen het plafond en geeft de kamer een warme gloed. Het verlaagd plafond lijkt te zweven net onder het structurele plafond.

 

Aan de keerzijde, drop soffit verlichting heeft een drop soffit. Deze kunnen moeilijk zijn voor een doe-het-zelver om te bouwen, dus is het meestal het beste om een ervaren timmerman of een algemene aannemer in te huren. Nadat de soffit is gebouwd, kan een erkende elektricien komen in en bedrading van de lichten.